Kjo është e vërteta
Kurani eshte Univers i heshtur,ndersa Universi eshte Kurani qe flet!

Aspekti shkencor i një hadithi madhështor

Aspekti shkencor i një hadithi madhështor
Shpesh kritikët e islamit përqeshin islamin, veçanërisht kur është në pyetje hadithi i saktë, i cili gjindet në përmbledhjen e Buhariut, i cili flet që nëse miza bie në pije...
E hënë, 30 Mars 2009 15:16
Shpesh kritikët e islamit përqeshin islamin, veçanërisht kur është në pyetje hadithi i saktë, i cili gjindet në përmbledhjen e Buhariut, i cili flet që nëse miza bie në pije, duhet zhytur në një në tërësi, sepse në te gjindet ilaçi. Por tani si duket miza ngadhënjeu në përqeshjen e tyre sipas një studimi shkencor.

Pejgamberi s.a.v.s. ka thënë: "Nëse miza bie në pijen tuaj, zhyteni në pije, sepse në njërin krah të saj është sëmundje e në tjetrin ilaç për këtë sëmundje."

ANTIBIOTIKËT E RINJ

Sipërfaqja e mizës ëdhtë vendi i fundit ku do të pritej gjetja e antibiotikëve, por mu aty një ekip hulumtuesish australian, hudhi fokusimin. Ata bazuan punën e tyre në teorinë që mizat mund të kenë një vëmendje të rëndësishme - antibiotikë që do të mund të mbijetojnë në baglën e kalbur, mish dhe fruta. Ekipi "Departament of Biological Sciences, Macyuarie University", filloi të identifikojë këtë cilësi kundërbakteriale, e cila paraqitet në stadet e ndryshme të zhvillimit të mizës.

"Hulumtimi ynë është një pjesë e vogël e hulumtimit global në kërkim të antibiotikut të ri, por ne do të kërkojmë ku mendojmë se askush më parë nuk ka kërkuar"
- ka thënë zonja Joanne Clarck, e cila ka prezentuar përparimin e grupit në Shoqatën e Australisë në Konferencën e Mikrobiologjisë në Melbourn.

Shkencëtarët kanë testuar katër lloje të mizave: mizën shtëpiake, mizën ushtuese, mizën e vreshtave dhe mizën e pemëve nga Queensland-i të cilat i vendosin vezët në ajër të pastër. Larvave të tyre nuk u nevojiten shumë materie antibakteriale, sepse ato nuk vijnë në kontakt me shumë bakterie.

Miza kalon nëpër disa stade të ndryshme prej larvës e deri te miza e rritur. Gjatë stadit të zhvillimit, miza mbyllet dhe nuk ushqehet.

"Kemi menduar se nuk do të prodhojnë shumë antibiotikë. Dhe nuk kanë prodhuar. Mirëpo të gjitha larvat tregojnë karakteristika antibakteriale (përveç në rastin e mizës së pemëve nga Queensland-i)" - ka thënë zonja Clarck.

Të gjitha llojet e mizave kur rriten, kanë prodhuar antibiotikë bile edhe miza e pemëve nga Queensland-i (e cila në këtë stadium i nevojitet mbrojtja anitbakteriale për arsye se ka kontakt me mizat tjera). Këto cilësi ishin prezente në sipërfaqen e mizës te katër llojet, edhepse cilësia antibakteriale mund të jetë bile edhe në zorrë. "Mund të gjenden aktivitetet në dy vende" - thotë zonja Clarck.

"Shkas që jemi koncentruar në sipërfaqe është se ky është vend më i lehtë për tajitje. Materia antibiotike tajitet pasi që miza zhytet në etanol, e pastaj përzierja lëshohet nëpër filtra për t'u tajitur koncentrimi i thatë. Tani përpiqemi të zbulojmë vendin e veçantë antibakterial"- thotë zonja Clarck. Në fund bëhet sinteza kimike. Meqë këto vende nuk janë bakteriale, genet që tregojnë rezisterncë ndaj tyre, nuk do të kthehen lehtë në patogjene.

Pritet që kjo formë e re e antibiotikëve të ketë veprim më të gjatë dhe efektiv.


Përktheu dhe përshtati: Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi


This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free