Kjo është e vërteta
Kurani eshte Univers i heshtur,ndersa Universi eshte Kurani qe flet!

Njeriu I mir që e lejon të ligun

Njeriu  i mire që e lejon të ligun ta ë ligun ta çojë në rrugë të keqe është si një burim I ndotur ose si një pus i helmuar.
Njeriu pa vetëkontroll është si qyteti pa murin mbrojtës.[25-26]-
Që të mos ngatërrohesh me budallain mos i jep përgjigjen që(meriton për marrëzin e tij)i përgjigjet marrëzis së tij;ose jepi përgjigjen që meriton për marrëzin e tij,që të mos mbahet për i mënçur!(26)
Qeni i ha përsëri të vjellat e tij;edhe budallai e përsërit marrëzin e tij.
A njeh ndokënd që mbahet për i urtë?Për njeriun e metë ka më shumë shpresa se për të.
Dera vërtitet në menteshën e saj-edhe përtaci në krevatin e tij.
Përtaci mbahet më i urtë se për 7 ekspertë;Kush futet në një  grindje që nuk i takon, është si njeriu që kap për veshësh qënin që i kalon pranë.
Kush u bën gropën të tjerëve bie vet brënda.
Kush hedh një gur lart,ai kthehet e bie mbi kokë.Sharja çon në shkatërrim[26-27]-
Mos u mburr për atë që ke ndërmënd të bësh nesër!ti nuk e di çfar do të të ndodh sot.
Lëri të tjerët të të lavdërojnë;më mir të lavdërojë goja e huaj se e jotja!
Rëra dhe guri peshojnë rëndë por më të rënda janë telashet që sjellin budallenjtë.
Ai që të qorton hapur është më mirë se njeriu që hesht nga frika.
Një mik mbetet mik edhe kur ai të bën dëm:një armik të sulmon me puthje të tepruara.
Mos i lër miqt e tu, as mikun e atit tënd.
Kur të biesh në vështirsi mos shko menjëhere në shtëpine e vëllait tënd fqinji përballë mund të të ndihmojë më shumë se vëllai që është larg.
Kush e zgjon mikun e tij duke e uruar me zë lartë i quhet mallkim.
Hekuri mprehet me hekur dhe njeriu e merr edukatën duke u shoqëruar me të tjerët.
 Kush e mban mir fikun e tij merr  fiq për të ngrënë.
Gryka e botës së të  vdekurve është  e pangopur ashtu  janë edhe  sytë e njeriut.
Vlera e njeriut caktohet nga nami i tij.
I varfri që shfrytëzon të varfërit është si shiu stuhi që gërryen  tokën e punueshme dhe zhduk çdo shpres për korrje.
Kush e pranon të keqen dhe largohet nga ajo gjen mëshirën e Perëndisë.
Njeriu lakmues kapet pas  pasurisë dhe nuk e di se pas tij kapet varfëria.
Njeriu lakmues nxit vetëm grindje.
Kush i ndihmon të varfërit,kurr nuk bie në varfëri;por kush mbyll sytë para mjerimit atë do ta mallkojë shumkush.(28)(29)-
Kush kundërshton gjithnjë e më  shum pas çdo paralajmërimi,do të zhduket papritur kështu që asgjë tjetër sdo ta nxjerë nga balta.  
Kush i thot lajka tjetrit,ivë rrjet para  këmbëve.
Kur njeriu i urtë bën gjyq me njeriun pamend,ky qesh ose fillon dhe tërboet,por nuk i vijnë mendtë.
Kush inatoset shpejt bën shumë gabime.(29)(30) –
Kur të vjen dëshira të lëvdosh veten me arsye ose pa arsye,atëherë është më mirë të heshtësh! (30)-
Tunde qumështin dhe ky do të shëndërrohet në gjalp,godit dikë në hundë dhe do të rrjedhë gjak .Zemëro njerëzit e tjerë dhe do të kesh luftë.(31)
Dëgjoje këshillën time:Mos e shkapërdredh forcën e as të hollat me gratë.   Dy të urtë nuk këpusin një fill pe shkëmb,por në qofshin që të dy me brirë tërhiq, tërhiq këpusin dhe zinxhirë.
<< O miq më mir vetëm se me shok të liq >>.
Vetëm me shok shkon përpara në botë.
<<Kush është i vendosur është dhe burr>>.
<<Kush ka 100 shokë,vlen sa për 100>> .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             


This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free